top of page

VI TILBYDER

VACCINATION

 

Sundhedsundersøgelse

En vaccination omfatter hos os altid en grundig forudgående sundhedsundersøgelse, da det er en god måde til at opdage eventuelle problemer i tide. Jo tidligere et problem opdages, jo bedre er chancen for en succesfuld behandling. En anden årsag til at en grundig sundhedsundersøgelse er vigtig inden vaccination, at sikre at dit kæledyr er sund og rask inden vaccinationen, da syge dyr kan blive endnu dårligere hvis de vaccineres.

 

En sundhedsundersøgelse indeholder bla. en vurdering af foderstand, tandkontrol samt undersøgelse af øjne, ører, pels, lunger og hjerte. Hvis dit kæledyr har brug for negleklip, gør vi også gerne det ved sundhedsundersøgelsen. Ved sundhedsundersøgelse tager vi altid udgangspunkt i dine overvejelser, observationer eller spørgsmål. Det er trods alt dig der kender dit dyr bedst og kan konstatere eventuelle adfærdsændringer. Vi laver en plan for eventuelle yderligere undersøgelser: fx blodprøver eller behandlinger fx tandbehandling, hvis det er påkrævet. 

Vaccination

Derudover taler vi om hvilke vaccinationer der er relevante for dit kæledyr alt efter alder og hvor stor kontaktflade dit kæledyr har med artsfæller og ud fra dette laver vi en individuel vaccinationsplan ud fra din hund eller kats levevis og behov. Vi vaccinerer efter anbefalingerne fra Den Danske Dyrlægeforening og guidelines fra WSAWA (small animal veterinary assiciation).

Hund:

Vaccination er en effektiv måde at beskytte sin hund mod en række smitsomme og potentielt dødelige sygdomme. Der skelnes mellem kernevacciner, der bør gives til alle hunde i de anbefalede intervaller for at give beskyttelse mod infektionssygdomme af global relevans, og ikke-kernevacciner som vælges individuelt til hundene ud fra smitterisiko, lokalområdet og behov for rejser, træning eller pensionsophold.

I Danmark benyttes til hunde kernevacciner mod hundesyge, smitsom leverbetændelse og parvovirus, og blandt ikke-kerne-vacciner findes kennelhoste, leptospirose, herpes og rabies. Vores standard vaccine til hunde er Nobivac DHP, som beskytter imod hundesyge, smitsom leverbetændelse og parvovirusdiarre. Der gives vaccinationer ved 8, 12 og 16 ugers alderen (basisvaccination) og revaccineres ved 6-8 måneders alderen. Herefter revaccineres hvert 3. år. Derudover tilbyder vi vacciner mod leptospirose, kennelhoste, herpes og rabies.

Herpes vaccination:

Herpesvirus kan have fatal betydning for en drægtighed eller nyfødte hvalpe hvis tæven er uheldig at blive smittet. Udfaldet varierer efter hvornår smitten sker og varierer fra tab af drægtighed (resorption/abort) svækkede/dødfødte hvalpe eller at hvalpene dør kort efter fødslen. Man kender ikke den nøjagtige udbredelse blandt hunde i Danmark. Virus overføres via flåd fra skeden, spyt eller næseflåd og vil hos voksne hunde normalt ikke give tegn på sygdom. Derfor kan man ikke på forhånd vide om ens hund er smittet, efter smitten vil virus for altid findes i kroppen. Ønsker man at beskytte tæve og hvalpe bedst muligt, anbefales det derfor at vaccinere mod herpes virus. Effekten er kortvarig omkring 2 måneder og tæven skal derfor vaccineres ved hver drægtighed for at bevare antistofferne. Man vaccinerer første gang i forbindelse med starten af løbetiden og frem til parringen er overstået og revaccinerer cirka en uge inden forventede fødsel.

Kat:

Vaccination er en effektiv måde at beskytte din kat mod smitsomme og potentielt dødelige sygdomme. I Danmark lever katte med et relativt højt smittepres pga. vilde og herreløse katte som ikke er vaccinerede. Der skelnes mellem kernevacciner, der bør gives til alle katte i de anbefalede intervaller for at give beskyttelse mod infektionssygdomme af global relevans, og ikke-kernevacciner som vælges individuelt til kattene ud fra smitterisiko, lokalområdet og behov for rejser.

I Danmark benyttes til katte kernevacciner mod kattesyge, felin herpesvirus og felin calicivirus (katte-influenza), og blandt Ikke-kernevacciner findes vacciner mod chlamydia, felin leukæmivirus og rabies. Vores standardvaccine til katte er Pure-vax, som beskytter mod katteinfluenza, calicivirus og herpesvirus.

 

De generelle anbefalinger fra Den Danske Dyrlægeforening i forbindelse med vaccination af kat er som følger: Der gives vaccinationer ved 8, 12, 16 ugers alderen (basisvaccination) og revaccineres ved 6-8 måneders alderen. Herefter revaccineres hvert 3. år. Herudover tilbyder vi rabies vaccine samt vaccine mod katteleukæmi.

Der er varierende gyldighed for de forskellige vacciner, og det vil derfor ikke altid være den samme vaccine der gives hvert år.

For katte der er i øget risiko for smitte som ex udekatte, katte der skal i pension eller katte der bor flere sammen i husstanden, er årlig vaccination nødvendig for at opretholde immuniteten. En voksen kat med ukendt vaccinationsstatus vil være fuldt dækket efter 2 vaccinationer.

De almindelige bivirkninger efter vaccine er træthed. I sjældne tilfælde ses allergiske reaktioner i form af hævelse og undertiden vejrtrækningsproblemer. Dette ses 10-30 min. efter vaccine og er altid behandlingskrævende. Heldigvis sker det så hurtigt efter vaccinen, at du stadig er tæt på dyreklinikken, så du kan få hjælp hurtigst muligt. Når kæledyret blot får den påkrævede hjælp er risikoen for dit kæledyr meget lille.

EU- pas og rabies

 

Vi har ikke rabies (hundegalskab) i Danmark og der er derfor ikke en generel anbefaling i forhold til vaccination mod denne sygdom. Hvis man ønsker at tage sin hund eller kat med til udlandet, kræves rabiesvaccination – bla. kræver de danske myndigheder at hunden/katten er vaccineret for at komme tilbage til DK – vaccinen er gyldig 21 dage efter den er givet, og skal skrives i et kæledyrspas.

pas.jpg

Hvis du har brug for at rejse kan vi udstede et EU- pas til dit kæledyr. Send gerne dine og dit kæledyrs informationer forud for besøget på Din Dyreklinik - Nibe, hvis muligt. Så har vi EU- passet klar til dig og dit kæledyr, når i kommer. Et EU- pas skal som udgangspunkt kun udstedes en gang og kan derfor bruges resten af dit kæledyrs liv.
 

Mærkning og registrering

Hunde:

I Danmark er det lovpligtigt at alle hunde skal være mærket enten med en læselig tatovering eller chipmærkning samt registeret i dansk hunderegister, inden de bliver 8 uger gamle.  Der er et engangsgebyr forbundet med registreringen i Dansk hunderegister. Derudover skal alle hunde i Danmark bære et hundetegn  med som minimum ejers navn og adresse.

 

Chipmærkningen foregår normalt i forbindelse med vaccinationen og finder sted ved at chippen lægges ind under huden på venstre side af hundens hals. Mikrochippen har et unikt 15 cifret nummer, hvoraf de 3 første er Danmarks landekode 208. Chipmærkning kræver ikke forudgående bedøvelse.

Katte:

Vi anbefaler desuden at du også får øretatoveret eller chipmærket din kat, da det din eneste mulighed for at kunne få din kat tilbage, hvis den bliver væk. Hvis en anden person finder din kat og den ikke er mærket, kan de i princippet få din kat mærket og få dem selv registreret som ejer af katten. Derfor er det ekstra vigtigt at du får din kat mærket. Katte kan registeres gratis i Inges kattehjems register samt registreres i Dansk katteregister mod et gebyr. 

Chipmærkning af katte foregår på samme måde som ved hundene, og kræver ikke bedøvelse. Øretatovering foregår derimod i fuld bedøvelse, og har den klare fordel af kunne ses og aflæses af alle, hvorimod aflæsning af chip kræver en chipscanner. En tatoveringsnummer består af 3 bogstaver, hvoraf det første er årstal og de to næste er klinikkens bogstaver og tatoveringen slutter med 3 unikke tal. Vi tatoverer altid i begge ører for en sikkerheds skyld. 

Hvalpepakke

Basisvaccination ved 8,12 og 16 ugers alderen

Unghundetjek samt revaccination ved 6 til 8 måneders alderen ( Særligt tænder, adfærd og undersøgelse af bevægelsesapperatet)

Hvalpeforedrag

Killingepakke

Basisvaccination ved 8,12 og 16 ugers alderen

Sterilisation/ kastration

Øremærkning/ chip

Katteforedrag

Vaccination
konsultation

KONSULTATION

 

Vi glæder os til tage imod dig og dit kæledyr. Vi kan hjælpe dig med de fleste kæledyr, da vi har stor og lang erfaring med såvel hunde og katte samt kaniner og gnavere. Vi vil tage udgangspunkt i det der bekymrer dig som kæledyrsejer, men selvfølgelig lave en fuld faglig vurdering af dit kæledyr.

 

Ved en konsultation vil fokus og eventuelle yderligere undersøgelser tilpasses det problem du kommer med. Eksempler på typiske problemer kunne være øregangsbetændelse, kløe, fyldte analkirtler, mave-tarmproblemer, halthed, gener fra munden, knækkede eller lange negle, urinvejsproblemer mm.  Hvis den kliniske undersøgelse ikke giver den endelige diagnose aftales der behandlingsplan og eventuelle kontrolbesøg.

 

Hvis der efter endt undersøgelse er brug for videre undersøgelser: Mikroskopitest, blodprøver, scanning eller røntgen aftales dette med dig, så du kender omfanget og økonomien i den fortsatte plan. Disse undersøgelser hjælper os, så vi kan få stillet den rette diagnose og få lagt den optimale behandlingsplan for dit kæledyr. Behandlingsplanen omfatter medicin og kosttilskud samt eventuel behov for operation eller anden behandling. Skulle der i enkelte tilfælde være behov for behandling eller diagnostik udenfor vores kompetencer henviser vi selvfølgelig til dygtige kolleger så dit kæledyr kan få den påkrævende undersøgelse eller behandling.

kons cuba.jpg

 

Afslutning/ kremering

Der kan være mange årsager til at skulle tage afsked med sit kæledyr, ofte er det for at spare dem for unødige smerter og lidelser pga sygdom eller svækkelse pga alder. Det er aldrig en nem beslutning og der kan være mange spørgsmål, derfor er vi altid klar til at tage en snak med dig om den sidste tid. Når det bliver tid til at tage afsked med dit kæledyr, tilbyder vi en afslutning i rolige og trygge omgivelser. Vi ved at det kan være en meget hård beslutning fyldt med følelser.  Vores kæledyr er for mange af os et elsket medlem af familien som vi har mange gode minder og oplevelser sammen med.

 

Vi gennemgår altid forløbet med dig inden afslutningen, så du ved hvordan det kommer til at foregå. Først gives en beroligende indsprøjtning og mens medicinen virker har du selvfølgelig mulighed for at sidde med dit kæledyr. Når de sover helt dvs. de er bedøvede, gives en overdosis af et sovemiddel som stopper hjertet.  Bedøvelsen virker på en måde så det ikke gør ondt og de kan ikke mærke noget, det vil derfor være en stille og rolig proces. Du har selvfølgelig også mulighed for at sidde med dit kæledyr under den sidste del af afslutningen, så du kan holde i pote hele vejen igennem.

 

Bagefter er der følgende muligheder:

1) Du kan tage dit kæledyr med og begrave det hjemme 

2) Vi kan sørge for fælles kremering på et krematorium der udelukkende tager sig af kæledyr

3) Du kan vælge at du vil have dit kæledyr hjem i en urne, her leveres urnen tilbage på klinikken og vi kontakter dig, når du kan komme og hente den.

Der findes desuden forskellige muligheder for askesmykker, tag fat i os for yderligere information.

 

Hjemmeafslutning

Vi har fuld forståelse for at det kan være rart og mere trygt at kunne tage afsked med sit kæledyr i eget hjem. Derfor tilbyder vi at komme hjem til jer, hvis I skulle ønske det. 

 

Vi kan desværre kun tilbyde at tage dit kæledyr med tilbage, såfremt det kan være i en af vores fine hvide kister og der vil være et tillæg til prisen pga. kørsel og ekstra tid.

OPERATION

 

Sedation/beroligelse

Denne form for bedøvelse bruges når vi ikke har behov for fuld narkose, men stadig har brug for at kunne undersøge og behandle dit kæledyr uden stress og med mindsket smerte. Når de er beroliget, vil de reagere mindre på ydre stimuli og håndtering, men kan hurtigt vækkes efterfølgende. Selve beroligelsen består af en indsprøjtning med et smertestillende og beroligende præparat som i løbet af kort tid vil få dyret til at sove. Varigheden varierer meget fra patient til patient, derfor bruger vi ofte en antidot (medicin der ophæver virkningen) og der tages individuelle hensyn i forhold til bla. alder og race.

Det bruges ved smertefulde tilstande som ex en knækket negl, hotspot, røntgenundersøgelser hvor det er vigtigt at de ligger helt stille, ved forbindinger eller ved meget stressede dyr, hvor det ellers ville være ubehageligt at blive holdt til undersøgelse. Modsat ved en narkose er smertesansen ikke helt væk, derfor anvendes ofte samtidig lokalbedøvelse. En mulig bivirkning kan være påvirkning af kroppens organer og kredsløb, for at mindske risici vil vi inden beroligelsen lytte på hjerte og lunger og vurdere kredsløbet. Hvis det er muligt, er det en fordel at din hund/kat er fastet 12 timer inden.

Narkose/bedøvelse

Hvis dit kæledyr skal i narkose skal det faste fra midnat dagen før narkosen. Husk faste gælder kun de ting de spiser som foder, godbidder og tyggeben. Derimod er det vigtigt at de har vand til rådighed indtil de bliver afleveret på klinikken, så deres væskebalance er normal inden narkosen. De allerfleste kan sendes hjem i løbet af eftermiddagen.

I forbindelse med operationer, tandbehandlinger, øreoprensninger eller andre smertevoldende indgreb lægges hunden/katten i narkose. Under narkose er bevidstheden og smertesansen ophævet. Vi anvender altid smertestillende medicin og lokalbedøvelse i forbindelse med narkose og operation, da det fjerner smerter under narkosen og mindsker smerter efter operationen/opvågningen. Opvågning og heling sker bedre og hurtigere hvis dit kæledyr er grundigt og effektivt smertedækket.

Narkose indebærer altid en lille risiko, selvom den kan minimeres ved at anvende sikre narkoseprotokoller og god og grundig monitorering/ overvågning under narkosen. Derudover er det vigtigt at dyret undersøges grundigt inden narkosen. Vi lytter på hjerte og lunger og vurderer kredsløbet. For en ung og rask patient er risikoen lille, men for en ældre patient eller en patient med en ikke-kendt sygdom eller påvirkede organer er risikoen større. Vi anbefaler altid en blodprøve forud for narkosen for netop at nedsætte risikoen der er forbundet hermed. Udover blodprøve kan yderligere undersøgelser som røntgen eller scanning komme på tale inden en narkose, særligt ved mistanke om samtidig sygdom, som kan øge risikoen ved narkose, som fx hjerte og lungelidelser.

 

Vi tilpasser narkose og medicin til den individuelle patient ud fra  alder, race, vægt og type af operation. For at sikre dit kæledyr bedst muligt anbefaler vi som nævnt en forudgående blodprøve, for at sikre at dit dyr er sund og rask, så vi med størst mulig sikkerhed kan lægge det i narkose.

 

Blodprøver kan afsløre en tidlig påvirkning af nyrer eller lever, selvom du endnu ikke har mærket forandringer eller set tegn på sygdom hos dit kæledyr. En påvirkning af lever eller nyrer kan have stor negativ betydning i forbindelse med at den belastning kroppen udsættes for i narkosen.

 

Vi har topmoderne blodprøveapparater i huset, så prøven kan køres umiddelbart inden narkosen. Finder vi uregelmæssigheder i blodprøven vil du blive kontaktet og få forklaring og vejledning. I nogle tilfælde kan det være aktuelt at aflyse eller udskyde narkosen.

Inden selve narkosen gives en indsprøjtning med medicin, som nedsætter stress og ubehag, mindsker mængden af narkosemiddel og som virker smertestillende både under og efter narkosen.

blodprøve.jpg

Herefter lægges et vene-kateter i forbenet, det giver mulighed for at give væskebehandling eller hurtigtvirkende medicin direkte i blodet ved behov. Der findes flere forskellige former for narkose-midler. Hos Din Dyreklinik anvender vi inhalations-narkose/gas, det gives sammen med ilt via en tubus (silicone-rør) i halsen. Denne narkose-form har flere fordele; den er sikker, kan let justeres op og ned efter behov, udskilles let over lungerne og giver derfor en hurtig opvågning.

Under hele narkosen overvåger vi patienten på flere parametre, bla blodtryk, iltmætning, puls, åndedræt og temperatur vha avanceret udstyr, det giver en mere sikker og skånsom narkose. Der vil undervejs gives væskebehandling der hjælper med at stabilisere blodtrykket og ved behov suppleres med smertestillende medicin.

Efter indgrebet/operationen slukkes for gassen, og dit kæledyr ligger derefter på ilt, indtil det er så vågen at det begynder at få reflekser igen og kan lægges til opvågning et lunt og rart sted. Dit kæledyr sendes ikke hjem før det er helt vågen og er tilbudt lidt lækkert at spise. Der kan være store individuelle forskelle i hvor hurtigt de er klar til at komme hjem efter et indgreb, det varierer bla. med race, alder, almen-tilstand og hvilken operation de har været igennem.– Hos en syg patient er kroppen i forvejen belastet/stresset af sygdom og den er derfor længere om at komme sig. Derfor kan det være nødvendigt at have i forvejen svækkede eller syge patienter under observation i længere tid end normalt.

Sterilisation/kastration

Katte generelt:

Der er mange fordele ved at få sin kat neutraliseret både for dig som ejer men især for din kat. Omkring marts måned vil hunkattene begynde at gå i løbetid. En fertil hunkat (dvs ikke steriliseret) vil normalt komme i brunst hver 2.-3. uge og løbetiden varer typisk 3-4 dage. En hunkat i løbetid vil miave og larme og vil forsøge at komme ud.

 

Tidligere Var p-piller en meget anvendt metode til at undgå drægtighed og dermed killinger på. Desværre medfører p-piller en meget stor risiko for udvikling af ondartede kræftknuder i kattens mælkekirtler, og derfor er det ikke længere en anbefalet måde at undgå killinger på.

 

Intakte hankatte vil begynde at strejfe længere og længere væk fra hjemmet i søgen efter kærester. De intakte hankatte vil kæmpe om hunnerne og er derfor i stor risiko for at få sår og bylder og blive smittet med katte AIDS og leukæmi. Disse sygdomme  kan overføres ved bid og seksuel kontakt mellem katte. Risiko for uønsket urinmarkering og urenlighed hos intakte hankatte er desuden meget høj.

Efter sterilisering/kastration vil du undgå en hormonpåvirket kat som vil søge at følge den naturlige trang til parring under løbetiden, den har ikke samme trang til at strejfe og dermed mindskes risikoen for ulykker og bidskader. En anden meget vigtig fordel er at undgå uønskede kattekillinger, som ikke alle vil kunne få gode og trygge hjem som alle katte fortjener.

 

Sterilisation af hunkat:

Ved sterilisation anvendes en skånsom narkose og din kat vil under operationen blive monitoreret i forhold til puls, blodtryk, temperatur og iltmætning af blodet. På den måde kan vi hele tiden overvåge, at din kat har det godt og ligger sikkert i narkosen, og vi kan hurtigt supplere med ekstra smertestillende medicin eller regulere på dybden af narkosen, hvis der bliver behov for det.

 

Inden operationen vil hun få en for-bedøvelse som virker beroligende og smertestillende samt mindsker behovet for bedøvelsesmiddel. Derudover får hun selvfølgelig alt det smertestillende medicin, der er brug for. Ved sterilisationen fjernes både livmoder og æggestokke gennem et lille snit i bugen. Bagefter syes såret med en sutur, der ligger gemt under huden og opløses af sig selv. Dermed slipper du og din kat for et ekstra besøg, da suturen derfor ikke skal fjernes.

 

Når operationen er overstået, vil hun ligge trygt og varmt indtil hun er helt vågen. Hun sendes først hjem når hun er frisk og har fået tilbudt lidt lækkert vådfoder. Ofte sender vi hende hjem med en blød krave eller en bodystocking, for at undgå at hun slikker i såret. Kattes tunger er meget ru, og hvis hun har adgang til såret, øges risiko for sårbetændelse samt risiko for at stingene springer op. Din kat får smertestillende medicin med hjem til brug de efterfølgende dage.

Kastration af hankat:

Ved kastration anvendes en skånsom narkose og din kat vil under operationen blive monitoreret i forhold til puls, blodtryk, temperatur og iltmætning af blodet. På den måde kan vi hele tiden overvåge at din kat har det godt og ligger sikkert i narkosen, og vi kan hurtigt supplere med ekstra smertestillende medicin eller regulere på narkosen, hvis der bliver behov for det.

 

Før operationen vil han få en for-bedøvelse som virker beroligende og smertestillende samt mindsker behovet for bedøvelsesmiddel. derudover får han selvfølgelig alt det smertestillende medicin, der er brug for. Ved kastrationen fjernes begge testikler via to små snit på pungen, det er ikke nødvendigt at sy hankatten efter operationen, da det heler rigtigt hurtigt.

 

Efter operationen vil han ligge trygt og varmt, indtil han er helt vågen. Han sendes først hjem når han er frisk og har fået tilbudt lidt lækkert vådfoder. Din kat får smertestillende medicin med hjem til brug de efterfølgende dage.

Sterilisation af tæve:

Vi anbefaler at din hund er fuldt udvokset inden hun steriliseres og at det tidligst sker efter 1. løbetid. Det anbefales at tæven steriliseres midt mellem 2 løbetider, hvilket vil sige omkring 3 måneder efter sidste løbetid.

 

Mulige bivirkninger efter operationen kan være:

1) Nedsat stofskifte og dermed øget risiko for overvægt

2) Forandringer i pelsen, som kan blive mere ulden eller mat, så det ligner hvalpepels pga. øget mængde underuld

3) En øget risiko for at udvikle urininkontinens, typisk når de sover. Hvilket dog kan behandles medicinsk.

 

Fordele ved sterilisering er:

1) Løbetiderne stopper

2) Der er ikke risiko for uønsket drægtighed

3) Tæven kan ikke længere blive falsk drægtig

4) Risikoen for livmoderbetændelse (pyometra) forsvinder.

Inden operationen gives en for-bedøvelse, som virker både beroligende og smertestillende samt mindsker behovet for bedøvelsesmiddel. Vi anvender den mest skånsomme narkoseform (inhalationsgas) og din hund vil under operationen blive monitoreret i forhold til puls, blodtryk, temperatur og iltmætning af blodet. På den måde kan vi hele tiden overvåge at din hund har det godt og ligger sikkert i narkosen. Vi kan desuden hurtigt supplere med ekstra smertestillende medicin eller regulere på narkosen, hvis der bliver behov for det.

 

Der lægges lokalbedøvelse i hud/muskel inden operationen starter. Ved selve operationen fjernes både æggestokke og livmoder via et lille snit på bugen. Bagefter syes såret med en sutur, der ligger gemt under huden og opløses af sig selv. Dermed slipper du og din hund for et ekstra besøg, da suturen derfor ikke skal fjernes. Hun behandles med tilstrækkelig smertestillende medicin og sendes hjem med medicin til de efterfølgende dage.

 

Når operationen er overstået, vil hun ligge trygt og varmt indtil hun er helt vågen. Hun sendes først hjem når hun er frisk og har fået tilbudt lidt lækkert at spise. Hun sendes hjem med en krave eller en bodystocking, som hun skal have på den næste uges tid, hvis hun kan slikke i såret, øges risikoen for betændelse eller at stingene går op.

 

Kastration af hanhund:

Vi anbefaler at din hanhund er fuldt udvokset inden han kastreres. Det anbefales ikke at kastrere en forsigtig eller angst hanhund, da det kan forværre hans adfærd, tag kontakt til os hvis du har spørgsmål.

Mulige bivirkninger efter kastration kan være: 

1) Nedsat stofskifte og dermed øget risiko for overvægt

2) Forandringer i pelsen, som kan blive mere ulden eller mat og ligner hvalpepels pga. øget underuld

3) Øget usikkerhed hvis han i forvejen var lidt forsigtig, tag gerne kontakt til os, så vi kan hjælpe med at finde den bedste løsning for jer.

 

Fordele ved en kastration:

1) Give oftest være en roligere hanhund, som lettere kan koncentrere sig, da han ikke er påvirket af hormoner

2) Nedsat risiko for urinurenlighed

3) Forebyggelse af forstørret prostata

Inden operationen gives en for-bedøvelse, som virker både beroligende og smertestillende samt mindsker behovet for bedøvelsesmiddel. Vi anvender den mest skånsomme narkoseform (inhalationsgas) og din hund vil under operationen blive monitoreret i forhold til puls, blodtryk, temperatur og iltmætning af blodet. På den måde kan vi hele tiden overvåge at din hund har det godt og ligger sikkert i narkosen. Vi kan desuden hurtigt supplere med ekstra smertestillende medicin eller regulere på narkosen, hvis der bliver behov for det.

Inden operationen lægges der lokalbedøvelse i hud/muskel. Ved selve operationen fjernes begge testikler via et lille snit foran pungen. Derefter syes med en tråd der ligger under huden og opløses af sig selv, og derfor skal han ikke ind til suturfjernelse. Han behandles med tilstrækkelig smertestillende medicin og hjemsendes med medicin til de følgende dage.

 

Når operationen er overstået, vil han ligge trygt og varmt indtil han er helt vågen. Han sendes først hjem, når han er frisk og har fået tilbudt lidt lækkert at spise. Han hjemsendes med en krave eller en bodystocking, som han skal have på den næste uges tid for at undgå at han har adgang til at slikke i såret, da det kan give betændelse eller medføre at stingene går op.

 

Kemisk kastration af hund:

Kemisk kastration er et medicinsk alternativ til operativ kastration. Vi vil altid spørge ind til hvorfor du overvejer at kastrere din hanhund, da operationen er en permanent løsning , som ikke kan laves om og ikke altid er den optimale løsning. Den kemiske kastration kan bruges til at teste, hvilken effekt din hund vil få af en kastration. Hvis der er god effekt af en kemisk kastration kan den operative kastration måske være det rette valg. Operationen kan foretages mens der stadig er effekt af den kemiske kastration.

 

Den kemiske kastration består af et lille implantat det sættes under huden mellem skulderbladene på hanhunden, det består af et hormon (deslorelin) som langsomt frigives og som bremser produktionen af testosteron (det hanlige kønshormon) og dermed også sædproduktionen. Effekten ses efter op til 6 uger og virker derefter mindst 6 måneder. De små racer har typisk effekt i længere tid end de 6 måneder.  I denne periode vil testiklerne svinde i størrelse og din hund vil opføre sig som en kastreret hanhund. Kort efter behandlingen kan der ses en kortvarig stigning i testosteron og man anbefaler at man holder sin hanhund væk fra tæver i løbetid i mindst 6 uger efter implantatet givet. Der findes 2 størrelser implantat med effekt 6 eller 12 måneder.

Ofte er hypersexede unge hanhunde/ teenagere noget urolige og svære at træne. Det kan være meget frustrerende, men er ofte en helt normal del af udviklingen. Derfor kan en kemisk kastration give dig tid og din hund ro til at træne,  uden at det bliver en permanent løsning. Det kan være svært at skelne imellem selvsikre hanhunde, usikre hunde der laver udfald pga. usikkerhed og aggressive hunde. De 3 grupper vil have vidt forskellig effekt af fjernelse af testosteron (kønshormon), og kastration er langt fra altid den bedste løsning.

Operation

TANDBEHANDLING

 

Tandrensning (oral status)

Tegn på at der er brug for tandrensning:

1) Dit kæledyr lugter ud af munden

2) Dit kæledyrs tandkød bliver rødt 

3) Synligt tandsten på tænder

4) Løse tænder

Tandrensning foregår altid i fuld bedøvelse. Vi på Din Dyreklinik - Nibe prioriterer en sikker og skånsom bedøvelse.

 

Derfor anbefaler vi blodprøve inden bedøvelsen foretages, så vi kan sikre at dit kæledyr ikke har sygdomme eller nedsat funktion af fx lever og nyrer. Lever og nyrer er de organer, som skal hjælpe dit kæledyr med at skille sig af med bedøvelsesmedicinen igen, og det er derfor vigtigt at disse organer virker som de skal. 

Selve bedøvelsen foregår på den mest sikre måde. Først får dit dyr en indsprøjtning, som får det til at slappe af, så stress inden den egentlige bedøvelse undgås. Dernæst får dit kæledyr et venflon, som er en lille plastikslange med ventil i. Venflonet bruges til at give den medicin, som får dit kæledyr til at falde i søvn, hvorefter der ligges en slange ned i luftrøret.

 

Denne slange forbindes til bedøvelsesapperatet, så vi kan give dit kæledyr den optimale blanding af bedøvelsesgas og ilt. Denne type bedøvelse tillader netop at der kan skrues op eller ned for bedøvelsen, så vi kan regulere hvor dybt dit kæledyr skal sove. Gas bedøvelse har desuden den fordel, at den hurtigt er ude af kroppen igen, hvilket betyder en meget sikrere bedøvelse samt at dit kæledyr hurtigere bliver frisk igen efter bedøvelsen. Under bedøvelsen har vi dit kæledyr påkoblet et apperat som måler vejrtrækning, ilt i blodet og blodtryk, så vi under hele behandlingen kan holde godt øje med at dit kæledyr har de optimale forhold. Vi laver alle disse tiltag er for at sikre dit kæledyr den sikreste og mest optimale bedøvelse.

tandsten_edited.jpg

Tandrensningen er en del af den procedure, vi kalder oral status.

 

En oral status omfatter altid 3 elementer:

1) Tandrensning af tænderne men endnu vigtigere rensning nede i tandkødslommerne.

2) Måling af tandkødslommerne.

3) Røntgen af alle tænderne.

1) Ved tandrensning er det meget vigtigt at rense både det tandsten som sidder på tænderne, men endnu vigtigere at rense tandkødslommerne for tandsten. Det er nemlig i tandkødslommerne at tilstanden parodentose starter. Parodentose er en kronisk sygdom, hvor en forkert bakteriesammensætning i tandkødslommerne gør at disse bliver dybere og dybere samt ødelægger tændernes fæste til kæben, så tænderne bliver løse og må opereres ud. Efter endt tandrensning pudses tænderne grundigt, så der er så glat en overflade som muligt for at minimere dannelse af tandsten. Hvis dit kæledyr har meget tandsten vil du modtage information om hvad du selv kan gøre for at holde udviklingen af nyt tandsten nede efter behandlingen.

2) For at kunne se om dit kæledyr er i risiko for parodentose, er det meget vigtigt at opmåle tandkødslommerne. Vi laver 4 målinger pr. tand, som gemmes i kæledyrets journal og laver sammenligning med tidligere målinger, så vi kan fortælle dig om dit kæledyr har parodentose og om parodentosen er blevet forværret siden sidste tandbehandling.

3) Sidste trin i oral status er røntgenoptagelse af alle tænderne. Det gøres for at kunne vurdere tændernes sundhed under tandkødet. Her kan vi se alle de sygdomme, som ikke kan afsløres ved at se direkte i mundhulen. Eftersom over halvdelen af sygdommene i tænder ligger under tandkødet anser vi det for en faglig fejl ikke at lave tandrøntgenoptagelser ved oralstatus. Tandrøntgenbilleder er en fast del af oral status, og kan ikke fravælges. Grunden til det er at vi ønsker at tilbyde dig og dit kæledyr en grundig og fagligt korrekt tandbehandling, hvor alle sygdomme over og under tandkødet opdages og behandles.

 

Denne tre trins behandling tager tid, og derfor skal dit kæledyr komme tilbage på et senere tidspunkt, hvis der er fundet tænder i så dårlig forfatning, at de skal opereres ud. Grunden til dette er at det er en større belastning for dit kæledyr at have en meget lang bedøvelse i forhold til at have to kortere bedøvelser.

Dit kæledyr hjemsendes med en beskrivelse af hvad der er fundet ved oral status samt hvad der eventuelt skal gøres efterfølgende i form af behandling: Fx operativ fjernelse af tænder eller tandkød og hvilken efterbehandling du selv kan gøre for at forebygge tandsten: Fx daglig tandbørstning, tandfoder, tyggeting. Sidst men ikke mindst hvornår dit kæledyr skal komme igen for at nedsætte risiko for yderligere tandproblemer.

Fjernelse af tænder

Tegn på at der er tænder som bør opereres ud:

1) Knækkede tænder

2) Løse tænder

3) Lugt fra mundhulen og eller øget savl 

4) Dit kæledyr vil ikke spise eller tage legetøj i munden, eller tygger kun i den ene side af munden.

Tanden eller tænderne som skal opereres ud vurderes på røntgenbillederne taget ved tandrensningen. Hvis der er grund til tvivl tages nye røntgenbilleder til ekstra vurdering. Herefter anlægges lokalbedøvelse ved den tand der skal opereres ud. Tænder med en rod kan opereres ud uden at skære i tandkød og uden at bore i knoglen, mens tænder med flere rødder samt hjørnetænder kræver begge dele dvs. en kirurgisk fjernelse.

 

En kirurgisk fjernelse foregår ved at der løsnes en flap af det tandkød, som omslutter tanden ud mod kinden. Herefter fjernes tilpas meget knoglevæv med et bor, så tanden kan fjernes. Hvis det er en tand med flere rødder deles denne i det antal rødder tanden har. Herefter fjernes en rod af gangen. Efter fjernelse af tanden tages der kontrolrøntgenbilleder, for at sikre at hele tanden er opereret ud. Herefter syes tandkødsflappen på plads, og lukker dermed hullet/ hullerne hvor tanden har siddet.

Prisen på operativ fjernelse af en tand afhænger af hvor mange og hvor lange rødder den pågældende tand har, da det er disse 2 faktorer, som bestemmer hvor lang tid det tager at operere tanden ud. Derfor er det dyrere at få opereret en trerods tand ud end en torods tand og ligeledes dyrere at operere hjørnetænder ud end de øvrige tænder pga. den lange rod.

Ved hjemsendelsen får du en hjemsendelsesseddel med dig efter vi har gennemgået den grundigt ved udlevering af dit kæledyr. Hjemsendelsessedlen indeholder information om hvad der er lavet samt hvilken smertestillende medicin du skal give og hvad du kan gøre i form af forebyggende behandling og hvornår vi gerne vil se jer til kontrolbesøg

I 10 dage efter fjernelse af en tand eller flere tænder må dit kæledyr kun få opblødt foder og ikke tygge i legetøj. Vi tilbyder en tandkontrol efter 10 dage for at sikre at alt er gået efter planen.

Den tilbagemelding vi typisk får en uge efter tandoperationen er at kæledyret er blevet sig selv igen, spiser som den plejer og er igen social og legesyg, da den nu ikke længere har ondt.

Fjernelse af mælketænder

Mælketænder bør opereres ud hvis:

1) Den blivende tand er vokset frem uden at mælketanden er løs (Tilbageholdt mælketand)

2) Mælketanden er knækket

3) Mælketænderne sidder forkert og giver trykninger i ganen og dermed smerter

Normalt er alle mælketænder frembrudt ved knap 2 måneders alderen. Ved 3 måneders alderen starter tandskiftet og afsluttes cirka ved 7 måneders alderen. Mælketænderne falder ud ved at deres rødder bliver tilbagedannet så de til sidst ikke længere sidder fast og falder ud. Men for særligt hunde af små racer (Under 10 kg som voksen) sker denne tilbagedannelse ikke og mælketænderne sidder derfor fast og kaldes tilbageholdte.

mælketand.jpg
tand røntgen.jpg

Først tages der røntgenbilleder af den/ de mælketænder der skal opereres ud, for at vurdere hvordan de sidder i forhold til den blivende tand, så de forsigtig kan opereres ud uden at beskadige den blivende tand. En ekstra risiko ved operation af mælketænder er dog at der kan komme en irritation( Inflammation) i området efter operationen, som kan emaljeskader på den blivende tand.

Mælketænder opereres ud på sammen måde som øvrige tænder ved at der først gives lokalbedøvelse. Hernæst løsnes mælketanden meget forsigtigt for at undgå beskadigelse af de blivende tænder. Efter operativ fjernelse af mælketanden tages et kontrol røntgenbillede for at sikre at hele mælketanden er med ude.

Ved hjemsendelsen får du en hjemsendelsesseddel med dig efter vi har gennemgået den grundigt ved udlevering af dit kæledyr. Hjemsendelsessedlen indeholder information om hvad der er lavet samt hvilken smertestillende medicin du skal give og hvad du kan gøre i form af forebyggende behandling og hvornår vi gerne vil se jer til kontrolbesøg

Den tilbagemelding vi typisk får en uge efter tandoperationen er at kæledyret er blevet sig selv igen, spiser som den plejer og er igen social og legesyg, da den nu ikke længere har ondt.

Regulering af fejlbid

Fejlbid af især undermundens mælkehjørnetænder ses ofte. Det bevirker at mælkehjørnetænderne laver trykninger i overmunden, hvilket udover at gøre ondt på dit kæledyr og fastlåser kæben, således at den ikke kan vokse som den skal. Derfor bør sådanne fejlbid reguleres enten med boldtræning, bøjle eller ved operativ fjernelse af de pågældende mælkehjørnetænder.

I de fleste tilfælde opereres de fejlstillede mælkehjørnetænder ud, da det giver større sandsynlighed for at de blivende tænder har samme fejlstilling samt for at sikre at kæben vokser som den skal i sit fulde potentiale.

 

Ved andre typer af fejlbid laves der en individuel vurdering, for at finde ud af om fejlstillingen bevirker at nogle tænder laver trykninger i tandkød og/ eller gane. Behandlingsplanen og behandlingsmulighederne snakker vi selvfølgelig grundigt igennem med dig, så du får det bedste beslutningsgrundlag for hvad der skal ske tandmæssigt med dir kæledyr.  

Resorptive læsioner kat

Tegn på resorptive læsioner hos kat:

1) Nedsat ædelyst og problemer med at spise især tørkost

2) Misfarvede tænder, tandkød som vokser op af tanden eller hul i tanden

3) Adfærdsændringer: Aggression ved kælen i ansigt, vil ikke kæles for længere eller gemmer sig

Resorptive læsioner hos kat er en meget smertefuld og kronisk sygdom, hvor kattens egne celler nedbryder ellers sunde tænder. Det betyder at katten får huller i tænderne, som selvfølgelig er forbundet med stor smerte. Sygdommen kan ikke forhindres men udviklingen af sygdommen kan nedsættes ved at holde tænderne fri for tandsten ved daglig tandbørstning samt lave regelmæssige tandeftersyn med røntgen. Eneste mulige behandling af en tand med resorption er fjernelse af den pågældende tand.

Tanden eller tænderne som skal opereres ud vurderes på røntgenbillederne taget efter tandrensningen. Herefter anlægges lokalbedøvelse ved den tand der skal opereres ud. Tænder med en rod kan opereres ud uden at skære i tandkød og uden at bore i knoglen, mens tænder med flere rødder samt hjørnetænder kræver begge dele dvs. en kirurgisk fjernelse.

 

En kirurgisk fjernelse foregår ved at der løsnes en flap af det tandkød, som omslutter tanden ud mod kinden. Herefter fjernes så meget knoglevæv med et bor, så tanden kan fjernes. Hvis det er en tand med flere rødder deles denne i det antal rødder tanden har. Herefter fjernes en rod af gangen. Efter fjernelse af tanden tages der kontrolrøntgenbilleder, for at sikre at hele tanden er opereret ud. Herefter syes tandkødsflappen på plads, og lukker dermed hullet/ hullerne hvor tanden har siddet.

Prisen på operativ fjernelse af en tand afhænger af hvor mange og hvor lange rødder den pågældende tand har, da det er disse 2 faktorer, som bestemmer hvor lang tid det tager at operere tanden ud. Derfor er det dyrere at få opereret en trerods tand ud end en torods tand og ligeledes dyrere at operere hjørnetænder ud end de øvrige tænder pga. den lange rod.

Ved hjemsendelsen får du en hjemsendelsesseddel med dig efter vi har gennemgået den grundigt ved udlevering af din kat. Hjemsendelsessedlen indeholder information om hvad der er lavet samt hvilken smertestillende medicin du skal give og hvad du kan gøre i form af forebyggende behandling og hvornår vi gerne vil se jer til kontrolbesøg

I 10 dage efter fjernelse af en tand eller flere tænder må dit kat kun få opblødt foder og ikke tygge i legetøj. Vi tilbyder en tandkontrol efter 10 dage for at sikre at alt er gået efter planen. Den tilbagemelding vi typisk får en uge efter tandoperationen er at katten er blevet sig selv igen, spiser og soignerer sig og er blevet sociale og legesyge, da de nu ikke længere har ondt.

Tandslibning kanin og gnavere

Tegn på tandproblem hos kanin og gnavere:

1) Manglende appetit og deraf vægttab

2) Bliver selektiv i valg af foderemner og vil fx kun spise foderpiller

3) Savler så underkæbens pels bliver fugtig og/ eller får øjenproblemer

4) Adfærdsændringer: Mindre social og aktiv

kanin tand.jpg

Inden tandslibning og tandrøntgen bedøves din kanin/ gnaver: Først får den en beroligende indsprøjtning, dernæst ligges et venflon, som er en lille plastikslange i kaninens øre. Via venflonet bedøves kaninen og der gives ilt under bedøvelsen. Der tages tandrøntgenbilleder for at vurdere tandstilling, tandspidser samt tændernes vækstretning.

Tænder med tandspidser eller fejlstilling slibes for at korrigere biddet, så din kanin/ gnavers tyggeflader normaliseres. Da kaniner og gnaveres tænder vokser hele livet, skal tandslibning desværre som oftest gentages med fast interval resten af dyres levetid. Få gange kan en enkelt slibning være nok, hvis der ikke er sket blivende skader eller tandstillingsfejl. Når dit kæledyr vågner efter bedøvelsen vil vi sørge for at den får noget at spise, så den hurtigst kan komme igang.

Efter behandlingen vil kaninen/ gnaveren bliver hjemsendt med smertestillende medicin samt critical care. Critical care er et pulver som opblandet med vand kan gives med sprøjte, og således sikre at dit kæledyr kommer i gang med at spise igen hurtigst muligt efter behandlingen.

Tandbehandling
Reproduktion

REPRODUKTION

 

Hos Din dyreklinik tilbydes flere forskellige ydelser i forbindelse med reproduktion som ex.

-  Brunstkontrol

-  Hjælp/vejledning i forbindelse med parring, tapning og inseminering

-  Scanning/røntgen

-  Fødselshjælp samt generel rådgivning og vejledning om forløbet

-  Progesteronmåling

Brunstkontrol

Første forudsætning for overhovedet at opnå en drægtighed er at tæven parres på det rigtige tidspunkt i sin løbetid. Det optimale tidspunkt bestemmes via 3 undersøgelser:

1) En ydre vurdering af tævens kønsorganer 

2) Indre undersøgelse af slimhinder inkl. en svaber hvor cellerne undersøges under mikroskopet

3) En blodprøve, hvor vi undersøger/måler på hormonet progesteron. Progesteron værdien stiger op til og efter ægløsningen.

 

Tilsammen vil de 3 undersøgelser kunne bruges til at forudsige det bedste tidspunkt at tage tæven til parring. Vi anbefaler at man starter med at undersøge tæven dag 8-10 efter første blødningsdag, og gerne fra morgenstunden, da tævens progesteronværdi oftest er højst om morgenen. Da alle tæver er forskellige og biologi ikke altid følger lærebøgerne kan det være nødvendigt med flere undersøgelser før vi rammer det optimale tidspunkt, vi vil gøre vores bedste for at rådgive dig undervejs.

Tapning og inseminering

Selvom alt er tjekket og tæven er klar er det ikke sikkert at parringen lykkes. Tæven, hanhunden eller begge kan være uerfarne, hanhunden er måske for høflig eller måske er tæven ikke enig med ejer i hvilken hanhund der er den rigtige. Er en naturlig parring ikke mulig, tilbydes hjælp i form af tapning af hanhunden samt inseminering dybt vaginalt af tæven. Inden insemineringen undersøges sæden under mikroskop.

Drægtighedsscanning

Når tæven er parret kan det være rigtigt svært at vente på at vide om der kommer hvalpe. Ofte kan man ikke se på tæven, at hun er drægtig, før hun er mere end halvvejs i drægtigheden. Vi tilbyder drægtighedsscanning, hvor man kan se om hun er drægtig, ofte kan man vurdere antallet af hvalpe (dog vanskeligt ved store kuld).

Senere i drægtigheden kan man ved en måling på hvalpene bestemme en forventet terminsdato, oftest indenfor 1 dag, hvilket er en fordel, hvis man ikke har ægløsningsdato eller har parringer over mange dage og dermed usikkerhed på, hvornår man skal reagere, hvis fødslen ikke går i gang.

Røntgen

Drægtighedsrøntgen er den bedste metode til bestemmelse af antallet af hvalpe, vi anbefaler at det gøres efter dag 50 i drægtigheden.

repro.jpg

 

Fødselshjælp

Hvis tæven går i stå og fødslen ikke forløber som normalt kan det være nødvendigt med fødselshjælp på klinikken. Her vil vi først undersøge tæven for at kunne planlægge den bedst mulige hjælp for hende og hvalpene – der kan blive tale om medicinsk hjælp for at styrke veerne og den naturlige fødsel, scanning for at vurdere om hvalpene er stressede og derfor har brug for at komme ud akut, eller røntgen for at vurdere om der kan være en hvalp der ligger forkert og dermed blokerer for et normalt fødselsforløb.

Herefter aftales det videre forløb med dig, det er vigtigt at du er tryg og får svar på dine spørgsmål.

Kejsersnit

Der kan være flere årsager til at en fødsel ender med et kejsersnit, de hyppigste er ve-svækkelse og lejeforandring af en hvalp. Hvis det bliver nødvendigt med operation, kan du være sikker på at vi passer rigtigt godt på både tæve og hvalpe. Ofte er der behov for hurtig reaktion, og der er særlige forhold at tage hensyn til hos den drægtige tæve og de ufødte hvalpe, som skal sikres den bedst mulige start på livet. Vi anvender derfor specielt tilpasset medicin og en så skånsom narkose som muligt. Tæven vil inden operationen kobles på væske samt tilføres ekstra ilt på maske så forholdene er så optimale som muligt. Efter operationen overvåges tæven og hvalpene, vi sikrer os at de har diet og dermed har fået råmælk og hvalpene tjekkes. I sendes ikke hjem, før tæven er frisk og klar, og du har fået vejledning, om hvad du kan forvente de kommende dage.

Efterfødselstjek

Hvis du efter en fødsel hjemme ønsker det, tilbyder vi efterfødselstjek af mor samt tjek af hvalpene, vi undersøger hendes almene tilstand, mærker på bugen i forhold til livmoderen, undersøger mælkekirtler og hvalpene undersøges for misdannelser og deres almene tilstand. Desuden rådgives om det videre forløb, hvis du har spørgsmål.

Hududredning

HUDUDREDNING

 

Bestil tid til hududredning hvis der er

Kløe

Hudforandringer: Ændring af farve, tykkelse eller lugt

Tab af pels

Øreproblemer

Tegn på allergi kan være alle ovennævnte samt unormal afføring 

Andre forandringer i hud eller pels

Hvis dit kæledyr tidligere har været i behandling eller været ved andre dyrlæger med hud eller ører, må du meget gerne medbringe en liste over tidligere behandlinger eller en journal fra det tidligere besøg. Det hjælper os med at finde den rigtige diagnose og dermed den rette behandling til dit kæledyr. 

Hudkonsultationen starter med at der stilles en række spørgsmål for at opsamle så meget information som muligt. Derudover undersøges dit kæledyr skånsomt men grundigt mht. til hud, pels og ører. Der udtages ofte prøver fra hud og eller pels til undersøgelse i mikroskop. Undersøgelse samt test giver ofte diagnosen, men sommetider skal der tages yderligere test inden diagnosen kan findes. Det kan være blodprøver eller hudbiopsier. Herefter tales de forskellige behandlingsmuligheder igennem med hensyn til virkning, pris og tidshorisont for behandlingen. Vi laver en behandlingsplan og aftaler eventuel tid til opfølgning på behandlingen. Du er altid velkommen til at ringe inden opfølgningen, ved spørgsmål eller ved mangelfuld effekt af behandling. Det er utroligt vigtigt med en god og ærlig kommunikation mellem dig og os, så vi i fællesskab kan finde den bedste behandling til netop dit kæledyr.

Adfærd

ADFÆRD

 

Bestil tid til en adfærdskonsultation hvis

1) Din hund er utryg når den er alene.

2) Din hund eller kat har uhensigtsmæssig adfærd overfor andre dyr eller mennesker

3) Din hund eller kat er urenlige

4) Angst for lyde

5) Alle øvrige adfærdsmæssige udfordringer

Adfærdskonsultationer

Inden adfærdskonsultationen får du udleveret eller tilsendt et adfærdsskema, som du meget gerne må maile tilbage inden konsultationen, så vi kan forberede os på forhånd. Du må også meget gerne optage din hund den første halve time efter du har forladt hjemmet, og sende sekvensen med skemaet. HENT DETTE SKEMA: ADFÆRDSSKEMA

Til adfærdskonsultationer har vi brug for ekstra god tid, derfor er der afsat en dobbelttid, hvilket også afspejler sig i prisen for en adfærdskonsultation. Vi observerer dit dyr nøje under konsultationen, og aftaler i samarbejde med dig en overskuelig træningsplan. Du får information hvis det er nødvendigt med beroligende kosttilskud, dufte eller angstdæmpende medicin. Disse tiltag hjælper dit kæledyr med at få det optimale ud af den træning, i skal gennemføre sammen. 

Efterfølgende sendes et skriftligt referat til dig. Referatet indeholder diagnose samt træningsforløb og evt. medicin. Derudover en aftale om hvornår vi skal lave en opfølgning. I perioden inden opfølgning er du altid meget velkommen til at ringe, hvis der er noget i træningsprogrammet som ikke fungerer for dig og dit kæledyr.

Udover adfærdskonsultationerne er hele vores virksomhed opbygget på at det skal være et rart sted at komme for både dyr og mennesker. Derfor prioriterer vi at gøre undersøgelsen af dit kæledyr så stressfrit som muligt ved at gøre brug af naturlige beroligende duftstoffer i vores hyggelige undersøgelsesrum. Derudover har vi stor erfaring i at aflæse dit kæledyrs adfærd samt i at anvende dæmpende signaler, som virker beroligende på dit kæledyr. Vi bruger naturligvis ros og mange godbidder, så dit kæledyr føler sig tryg ved besøg i klinikken.

Foredrag om adfærd

For at sikre det bedste forhold og samarbejde med dit kæledyr er det meget vigtigt, at du forstår dets sprog og signaler. Derfor afholder vi med jævne mellemrum foredrag. Datoerne vil blive udmeldt på hjemmesiden samt på Facebook.

 

Vi tilbyder følgende foredrag:

- Hvalpeadfærd

- Unghundeadfærd

- Katteadfærd

Laboratorium

LABORATORIUM

 

Blodpver

 

Vi har et veludstyret in-house laboratorium, hvor vi kan analysere de fleste prøver med det samme. Ved blodprøver er det ofte en fordel at de kan køres i forbindelse med udtagelsen. Hvis dit kæledyr er akut syg, kan det at få svar med det samme være altafgørende for at den korrekte behandling hurtigst muligt kan startes op.

 

For de fleste patienter er en præ-blodprøve inden en bedøvelse/ narkose en rigtig god ide, for at sikre at de er sunde og raske. Hvis blodprøven ligger udenfor det normale reference område som tyder på sygdom bliver narkosen ofte enten udsat eller aflyst, så der kan lægges en plan for den optimale narkose netop for dit kæledyr.

 

Derudover bruges blodprøver til kontrol af infektionstal, undersøgelse og kontrol af stofskiftelidelser og flere andre medicinske sygdomme. Endeligt bruges blodprøver for hormonet progesteron sammen med undersøgelse og svaber hos de tæver som ønskes drægtige til bestemmelse af det optimale parringstidspunkt.

 

Der undersøges 2 forskellige typer af blodprøver:

 

1) Den første blodprøve kigger på blodets sammensætning af forskellige celler, her vurderes på antal, størrelse og indbyrdes forhold mellem røde og hvide blodlegemer samt blodplader. De røde blodlegemer bruges til vurdering af blod- eller væskemangel, de hvide blodlegemer er en del af vores immunforsvar og ved infektioner eller ex leukæmi kan der nogle gange ses forandringer i sammensætningen og antallet af de hvide blodlegemer. Blodpladerne bruges til at stoppe/hindre blødninger.

 

2) Ved den anden blodprøve undersøges kroppens enzymer, her kigger man efter tegn på skader på organer ex lever og nyrer. Der kan køres en stor eller en lille profil, hvor forskellen er antallet af de forskellige parametre der undersøges. Den store profil undersøger en bred vifte af enzymer relateret til organ- og muskelværdier samt nogle af de elektrolytter vi har i kroppen. Ved den lille profil (også kaldet præ-blod) kigger vi specifikt på enzymerne relateret til lever og nyrer, da det har betydning for sikkerheden af narkosen og kan fortælle om der skal tages særlige forholdsregler i valget af medicin.

 

Ved mistanke om sygdom eller påvirkning af skoldbruskkirtlen (stofskifte), binyrer eller bugspytkirtlen (ex insulin) kan der køres yderligere parametre, disse blodprøver bruges også til kontrol og monitorering af medicinering af sygdommene. Ved behov for undersøgelse af mere specielle parametre, profiler eller ved behov for PCR/ELISA har vi desuden mulighed for at sende blodprøver til undersøgelse hos det store laboratorium Idexx i Tyskland, de afhentes alle hverdage.

 

De fleste blodprøver tages i et forben fra en vene. En vene er et blodkar der fører iltfattigt blod tilbage mod hjerte og lunger. Ofte vil vi klippe lidt pels for bedre at kunne se venen inden vi spritter området af og tager blodprøven med en kanyle. Der bruges forskellige typer blodprøveglas til forskellige undersøgelser, og ofte bruges der flere blodprøveglas pr blodprøve, men det er kun ganske få milliliter i hvert glas. Efter blodprøven får hunden/katten et lille plaster på benet, det skal bare sidde kort tid inden det kan fjernes igen.

Andre laboratorie-undersøgelser

 

Svaber fra ex sår eller ører med tegn på infektion sendes til dyrkning og resistensbestemmelse for at få den optimale behandling og minimere brugen af unødig antibiotika. Vi vil typisk lave en cytologisk undersøgelse (farvning af celler fra et skrab/ aftryk) i huset i forbindelse med undersøgelsen. I forbindelse med hudpatienter vil vi ofte undersøge hår/pels, tape-aftryk fra de påvirkede områder og hudskrab – se beskrivelse under fanen hud – disse prøver undersøges under mikroskop. Vævsprøver udtaget med en kanyle, svaber fra ører, skede mv. farves og undersøges under mikroskop i huset. 

lab.jpg

Biopsier og knuder/væv fjernet ved operation sendes til patologi på et laboratorium for korrekt vurdering og prognose. En vævsprøve udtaget med kanyle er ikke 100 % sikker til diagnostik, da en hævelse/knude kan have flere forskellige celletyper spredt i vævet, derfor anbefales altid at indsende fjernede knuder til patologisk undersøgelse.

 

Urinprøver undersøges i huset for tegn på blærebetændelse og krystaller, ved behov kan urin sendes til dyrkning/ resistensbestemmelse. Man har i dag meget fokus på brugen af antibiotika, og det viser sig ofte at hunde og især katte med tegn på blærebetændelse ikke har en reel infektion, men i høj grad kan hjælpes med smertestillende medicin, identificering af eventuelle stressfaktorer samt foderændringer fx. ved tegn på krystaller i urinen. Derfor er urinundersøgelsen vigtig for at sikre den optimale behandling og hjælp. Når du bliver bedt om at komme med en urinprøve fra din hund eller kat, vil vi meget gerne have en helt frisk morgenurinprøve, da der kan dannes falske krystaller eller opløses protein, hvis den får lov at stå. Du kan hente en urinopsamler hos os på klinikken til brug hos hund og en form for vandskyende sand til kattebakken, hvor urinen kan suges op.

 

Afføringsprøver til undersøgelse for spol-/bændelorm og giardia kan undersøges in-house, her vil du have svar indenfor kort tid. Prøver til undersøgelse for hjerte-lungeorm samt diarreprofiler sendes til Idexx laboratoriet. I de fleste tilfælde vil vi bede dig om at komme med afføringsprøver fra 3 dage i træk til indsendelse for at øge sikkerheden for en korrekt diagnose.

Scanning

SCANNING

 

Scanning giver et ”live” billede hvor man kan se bevægelse i bughulen og organerne i 3D, det er oftest ikke nødvendigt at give hunden/katten noget beroligende inden undersøgelsen, da det ikke gør ondt og de kan stå eller ligge på bordet – vi gør brug af naturligt forekommende duftstoffer med stressdæmpende effekt i rummet for at minimere evt. ubehag mest muligt.

Vi anbefaler at dit kæledyr holdes fastet op til scanningen, så der ikke er en masse mave og tarmindhold til at ”forstyrre” billedet.

Vi bruger bla. scanneren til at undersøge for drægtighed eller undersøgelse af bløddele som blære, livmoder og prostata. I de allerfleste tilfælde kan scanningen foretages uden at dit kæledyr får noget at slappe af på, og hvis det er muligt kan du få lov til at være med til scanningen.

Røntgen

RØNTGEN

 

Røntgenundersøgelser er et vigtigt redskab til at stille diagnoser i både knogler og organer

Vi tilbyder alle former for røntgenundersøgelser. Her er nogle hyppige årsager til at tage et røntgenbillede:

Typer af undersøgelser

- Før avl for at udelukke dysplasier som HD (hofteledsdysplasi) og AD ( albueledsdysplasi)

- Haltheder

- Hjerte- og lungelidelser: Fx astma eller lungebetændelse

- Knuder

- Mavetarmlidelser: Fx mistanke om fremmedlegeme eller forstoppelse

- Mistanke om urinvejssten

- Drægtighedsrøntgen

Røntgen 1.jpg

Faste inden røntgenundersøgelsen

Inden røntgenundersøgelsen skal dit kæledyr i de fleste tilfælde være fastet. Hvilket vil sige ingen foder, godbidder mm.  fra midnat aftenen inden undersøgelsen, men de må naturligvis gerne få vand. Til alle røntgenundersøgelse er det vigtigt at dit kæledyr ligger helt stille mens billederne tages. Derfor kan det i nogle tilfælde kan det være nødvendigt at give dit kæledyr noget beroligende inden undersøgelsen, så det ikke får en dårlig oplevelse. Ved undersøgelser til DKK er det et krav at dit kæledyr får noget beroligende inden undersøgelsen. 

Digital røntgen

 

Vi råder over den nyeste teknologi nemlig digital røntgen, hvilket gør røntgenundersøgelsen hurtigere, og dermed mindre belastende for dit kæledyr. Digital røntgen giver også bedre og mere detaljerede billeder, som efterfølges kan redigeres, således at vi får det bedste udgangspunkt for at stille en eventuel diagnose.

røntgen gaia.jpg
Henvisninger

HENVISNINGER

 

Vi tilbyder henvisninger i...

Reproduktion:

Kontakt Louise Engbjerg

Mail: post@dindyreklinik-nibe.dk

Tlf: 73707813

Adfærdskonsultationer:

Diagnostik af adfærdsudfordringer

Behandlingsplan 

Mail: post@dindyreklinik-nibe.dk

Tlf: 73707813

Dermatologi:

Udredning af dermatologiske lidelser herunder allergiske lidelser

Behandlingsplan samt behandlingsmuligheder

Kontakt Hanne Jørgensen

Mail: post@dindyreklinik-nibe.dk

Tlf: 73707813

Tandbehandling:

Diagnostik af tandlidelser hos hunde, katte, kaniner og gnavere

Vurdering af bid samt behandlingsplan

Bøjlepålægning til korrektion af bid

Tandekstraktion 

Mail: post@dindyreklinik-nibe.dk

Tlf: 73707813

bottom of page